Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Bouw en Vastgoed / Zelf je woning verkopen en dan terug huren

Zelf je woning verkopen en dan terug huren

Sharing is caring

Niemand is verplicht een makelaar in te schakelen indien je je huis wilt verkopen, je kunt het immers ook zelf doen en dat mag ook. Dat laatste melden we maar even voor de zekerheid, omdat in Nederland een aantal transacties, zeker de grotere waar veel geld mee is gemoeid, op een of andere manier legaal vastgelegd moeten worden. Dit gebeurt ter bescherming van de betrokken partijen, en kan wel degelijk ook toegepast worden bij de verkoop van een huis. Maar dat hoeft dus niet. Er zijn tal van redenen te noemen om je huis te willen verkopen, soms wil je gewoon iets nieuws, je gaat ergens anders in den lande werken, en soms moet je omdat het niet meer financieel te behappen is. Je hebt dan diverse opties en de meeste mensen stappen dan naar een makelaar. Soms heb je zelf verstand van zaken en doe je de verkoop zelf, maar er is nog een derde weg: je huis zelf verkopen aan een vastgoedhandelaar, snel en zonder tussenkomst van een makelaar. Wat deze laatste optie bijzonder aantrekkelijk maakt, is dat je je verkochte huis zelfs kunt terug huren.

De makelaar of zelf de vrije markt opgaan

Als je een van deze beide opties onderneemt bij de verkoop van huis of appartement, dan geldt: verkocht is verkocht, en je maakt vervolgens geen enkele aanspraak meer. Dat werkt als je al een andere woning hebt. Maak je gebruik van een makelaar, dan maak je ook gebruik van het netwerk van die makelaar. De kans op een goede verkoop, vooral de prijs natuurlijk, is dan aanzienlijk. Je betaalt daar echter wel voor, dat heet courtagekosten. Je kunt ook zelf aan de slag en de complete verkoop geheel onder eigen controle houden. Dat geeft weliswaar geen makelaarskosten, maar je moet wel alles rondom de verkoop van je huis zelf regelen en dat kost ook geld. Maar nogmaals: eenmaal verkocht is ook echt verkocht!

Verkopen en toch terug kunnen huren

Bij dit derde systeem verkoop je je huis aan een vastgoedhandelaar en dat kan dus zeer snel. Dat is een kwestie van huis taxeren, offerte ontvangen en accepteren. Daar komen nauwelijks extra kosten aan te pas en alle administratie wordt ook nog eens uit handen genomen. Zo’n handelaar biedt vervolgens zo’n aangekocht huis zelf aan zoekende mensen aan, maar soms kun je je verkochte huis terug huren. Het kan immers zijn dat je nieuwe huis nog niet klaar is, of je nog in het systeem zit voor een nieuw koop- of huurhuis elders. Misschien kun je de hypotheek niet meer opbrengen, maar de huur weer wel of zijn er nog andere redenen dat je toch nog even in je oude huis wilt blijven wonen. Dat kan dus geregeld worden bij diverse van dergelijke vastgoedhandelaren, want die hebben immers de vrijheid te beslissen wat ze met een dergelijke aangekochte woning doen. Mocht je dus op een of andere manier in een situatie belanden dat je enerzijds je huis snel kwijt wilt of moet, en je niet meteen echt kunt verhuizen, dan is het gebruik van een dergelijke optie zeker de moeite van het overdenken waard.